RebeldeMule

Antonio Gramsci. Un clàssic per al segle XXI (VV.AA., 2007)

Conferencias, charlas-debate, monólogos, discursos. Si Mahoma no va a la montaña...
Antonio Gramsci. Un clàssic per al segle XXI
VV.AA. (España, 2007)

Portada


Introducción

En CETEDE, el 7 de novembre de 2007, se escribió:El 27 d’abril de 1937 moria després de 9 llargs anys en les presons feixistes italianes, el dirigent comunista italià Antonio Gramsci. L’any 1928, durant el seu procés, el fiscal digué: “Cal que impedim aquest cervell de pensar durant vint anys”. El feixisme havia doncs aconseguit el seu objectiu amb escreix.

Gramsci proposà una forma de pensar la societat que trencava amb el marxisme economicista, que procedent de la segona internacional havia impregnat importants sectors de la tercera internacional. Proposà l’expressió “filosofia de la pràxi” com a definició del conjunt de categories que encunyà i que des de llavors enriqueixen les anomenades ciències socials. Però la “filosofia de la praxi”, és quelcom més que un conjunt de conceptes: és una metodologia i una forma d’enfrontar-se amb “el món gran i terrible” que ens ha tocat de viure.

70 anys després considerem que cal fer memòria dels lluitadors antifeixistes el sacrifici dels quals fou cabdal per a el conjunt de les classes subalternes. Més enllà de la memòria, creiem que cal conservar i transmetre a les noves generacions un patrimoni de pensament que és sorprenentment actual i adequat per a afrontar els reptes del segle XXI.

El proper dissabte 10 de novembre es desenvoluparan les jornades de debat: "Antonio Gramsci, un clàssic per al segle XXI", organitzat per la associació Espai Marx amb la col·laboració de la Càtedra Unesco d’Estudis Interculturals de la Universitat Pompeu Fabra.

A Espai Marx considerem que les idees de Gramsci, contingudes en el conjunt de la seva obra i, principalment, en els Quaderns de la Presó, no poden desaparèixer del panorama cultural i polític, en mig de l’onada de pensament feble propi de la etapa post-moderna.

Es per això que des de la modèstia dels nostres mitjans hem organitzat dues activitats per a commemorar el 70 aniversari de la mort del polític i filòsof italià.


Ficha técnica

    Formato: Jornadas / Charla-coloquio.
    Lugar: Barcelona.
    Fecha: 10 de noviembre de 2007.
    Organización: Espai Marx, con la colaboración de la Càtedra Unesco d’Estudis Interculturals de la Universitat Pompeu Fabra.

Intervenciones:

MP3

Relacionado:[ Add all 3 links to your ed2k client ]Volver a Ponencias y diálogos

Antes de empezar, un par de cosas:

Puedes usar las redes sociales para enterarte de las novedades o ayudarnos a difundir lo que encuentres.
Si ahora no te apetece, puedes hacerlo cuando quieras con los botones de arriba.

Facebook Twitter
Telegram YouTube

Sí, usamos cookies. Puedes ver para qué las usamos y cómo quitarlas o simplemente puedes aceptarlo.