RebeldeMule

Cesk Freixas

¡Los ritmos que acompañan la lucha!

Cesk Freixas

Nota Vie May 16, 2008 9:19 pm
Cesk Freixas
España / Barcelona / Alt Penedès

Portada
(Página oficial | Twitter | Facebook | Wegow I YouTube )Introducción

    Francesc Freixas y Morros, más conocido por el nombre artístico de Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, 17 de abril de 1984), es un cantautor catalán que, junto con otros artistas de los territorios de habla catalana, forma parte de la actual escena de canción en lengua catalana. Freixas ha editado una maqueta, seis trabajos discográficos y una compilación de versiones de otros cantautores internacionales con la intención de contribuir a recuperar la canción de autor y de protesta en catalán.

En Wikipedia se escribió:Cesk Freixas es militante de dos organizaciones de la Izquierda Independentista: la Candidatura de Unidad Popular y el Sindicato de la Música, sectorial sindical de la Coordinadora Obrera Sindical. Es por esta implicación política que, en varias ocasiones, sus conciertos se han visto afectados por los intentos de censura de los sectores más conservadores y nacionalistas españoles. Junto con el cantautor valenciano Pau Alabajos, son numerosos los espectáculos que les han sido suspendidos por razones ideológicas, sobre todo a varios municipios de la Comunidad Valenciana. Pero el caso más conocido sucedió en el Cataluña, cuando, a finales de agosto del 2009, las formaciones políticas del Partido Popular y Ciutadans quisieron prohibir, sin éxito, su actuación en Figueres, en el marco del Festival Acústica.

Desde 2005 participa en la producción artística y organización de La Trobada de Cançó d'Autor dels Països Catalans (Encuentro de Canción de Autor de los Países Catalanes) que se celebra en su pueblo natal, y por el cual han pasado artistas como Quico Pi de la Serra, Jaume Arnella, Miquel Gil, Albert Fibla, Feliu Ventura o Pau Alabajos.​

A las elecciones en el Parlamento de Cataluña de 2012 fue escogido en décimo lugar por la circunscripción de Barcelona de la CUP-Alternativa de Izquierdas. A las elecciones en el Parlamento de Cataluña de 2015 ocupó un lugar simbólico a la lista electoral por la circumpscripció de Barcelona de la CUP-Crida Constituent.​

Desde enero hasta junio de 2016 participó periódicamente, como tertulià, en el programa L'Oracle de Catalunya Ràdio.

Cesk Freixas comença a endinsar-se en el món de la cançó cap a la tardor de l'any 2003, des de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), com a resposta a diferents inquietuds. La seva experiència com a vocalista del grup, també penedesenc, Pangea, i la seva militància independentista i d'esquerres, marcaran la música i la ideologia de les seves composicions. D'aquesta manera, en surt un projecte político-musical que pretén, a través de la cançó com a punt de partida, enllaçar una sonoritat oblidada i poc reconeguda a nivell social (com la de la cançó d'autor) amb la protesta i, alhora, utilitzar la poesia com a vehicle d'expressió.

Les seves influències passen per personatges mítics de la història de la cançó, com Víctor Jara, Silvio Rodríguez, Ovidi Montllor... però de ben segur que la seva joventut (només vint anys), i el fet que això implica de beure de moltes altres fonts, li ha encomanat aquelles influències que vénen de cantautors més contemporanis i moderns, com poden ser, sobretot, el madrileny Ismael Serrano, el canari Pedro Guerra, el valencià Feliu Ventura, i, de la mateixa manera, els germans Muguruza; Javier i Fermin, dos personatges que cultiven estils molt diferents (l'un jazz, l'altre rock alternatiu) però que, per igual, se li fan especialment propers. D'altra banda, autores i autors com Javier Álvarez, Ben Harper, Lenine o Ani Di Franco també han marcat unes etapes que han banyat amb el seu feeling les cançons que anava composant.

Sumant tot això, neix el que a ell li agrada denominar Cançó alternativa o Nova cançó de protesta (cançó rebel, de rebel·lia, independentista), com un joc entre aquells termes que van denominar la música de cantautor en èpoques en les que érem aixafats per l'espanyolisme més ranci; la nova cançó i la cançó de protesta. Nova cançó de protesta perquè, sent fidels als màxims representants de la cançó d'autor, cal seguir protestant. Cançó alternativa perquè és conscient que aquest estil s'escapa de la cançó d'autor original, introduïnt noves sonoritats i utilitzant aquelles influències més actuals i modernes. És per això que, d'alguna manera, cal intentar explicar que al nostre país s'esta obrint una nova escena de la cançó de protesta, que engloba a altres autores i autors dels Països Catalans, entre els que s'hi podrien incloure Àngel Soro o el mateix Feliu Ventura.

Així, partint de les arrels de la cançó d'autor més tradicional i incorporant, tot allò que, des del punt de vista musical, l'anava influenciant, el repertori que ha anat acumulant li permet escollir cançons o temes més tranquils, amb una base musical pròpia de cantautor tradicional, uns altres temes també tranquils però que han estat arreglats per ser tocats amb banda, i temes més ràpids que tenen, gairebé tots, bases rítmiques properes a la rumba, un estil ben català que també, sempre que es pot, cal aprofitar per recuperar i reivindicar. Damunt de tot això, hi cavalca el missatge. Les lletres parlen d'aquells temes que ocupen bona part de l'actualitat col·lectiva. El missatge de moltes de les cançons és clarament catalanista, social, d'esquerres i compromès; tanmateix, també hi ha lloc per la crítica urbana, per la defensa de la cultura catalana, el maltractament cap al sexe femení, la violència de gènere, i, inevitablement, per l'amor i el desamor.

El disc "Set voltes rebel" (Bullanga Records, 2005) està subjecte a llicències Creative Commons

Discografía

:str: Vídeos:

Volver a Música

Antes de empezar, un par de cosas:

Puedes usar las redes sociales para enterarte de las novedades o ayudarnos a difundir lo que encuentres.
Si ahora no te apetece, puedes hacerlo cuando quieras con los botones de arriba.

Facebook Twitter
Telegram YouTube

Sí, usamos cookies. Puedes ver para qué las usamos y cómo quitarlas o simplemente puedes aceptarlo.